Saaristosäätiö

Tukholman saaristo on kaunis alue Itämerellä Tukholman läheisyydessä, joka koostuu tuhansista pienistä saarista.

Saaristosäätiö, joka perustettiin vuonna 1959, omistaa ja hallinnoi noin 15 % yli 1000 km2 kokonaispinta-alasta. Tavoitteena on säilyttää saariston luonto-ja kulttuuriperinne.

Vuosina 2006 – 2007, osana EU: n hanketta parantaa käymälöiden tasoa saarilla, Clivus Multrum asennettiin yli 40:lle saarelle, joihin on lauttayhteys.


Susedalen, E6-moottoritien taukopaikka

Susedalenin taukopaikka E6-moottoritien varrella sijaitsee Falkenbergin eteläpuolella Lounais-Ruotsissa ja sen huollosta vastaa Ruotsin liikennevirasto.   Taukopaikan vihki käyttöön Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa marraskuussa 1996.

Ympäristönsuojelu on tärkeä tekijä taukopaikan suunnittelussa. Esim. tien pintavesi johdatetaan pois tien valuma-alueilta, jotta ympäröivät alueet säästyvät epäpuhtauksilta kuten tiesuolalta yms.

Käymälät rakennettiin ruostumattomasta teräksestä ja ne on kytketty kellarissa oleviin Clivus Multrum-asennuksiin.

Koska taukopaikka houkutteli enemmän kävijöitä kuin alun perin ennustettiin, laajennettiin Clivus Multrum-käymälöitä vuonna 2003.  Nyt ne on mitoitettu palvelemaan satoja vierailijoita päivässä.


Bronxin eläintarhan Eko-käymälät (New York)

Bronxin eläintarha on kouluttanut ja viihdyttänyt kävijöitä vuodesta 1899 asti.   Eläintarhan 256 hehtaaria tekevät siitä suurimman kaupunki-eläintarhan Yhdysvalloissa.  Vierailijota on noin kaksi miljoonaa vuodessa, ja siellä asuu yli neljä miljoonaa eläintä.  Eläintarhan omistaa ja sitä ylläpitää Wildlife Conservation Society, joka panostaa vahvasti ympäristönsuojeluun.  Painopiste on ollut kestävän rakentamisen menetelmien soveltamisessa Societyn omistamissa eläintarhoissa.

Lähellä Bronxin laakson sisäänkäyntiä oli tarve vaihtaa käymälät lietejärjestelmissä olevien vikojen vuoksi. Suunnitelmissa ollut uusi lietejärjestelmä hylättiin, koska oli vaara, että liete saastuttaisi lähellä olevan Bronx-virran. Viemärin vetämistä suunniteltiin, mutta siitäkin

luovuttiin, johtuen tunnelin rakentamisesta Bronx River Parkway:n alitse koituvista valtavista kustannuksista. Sen sijaan eläintarha päätti asentaa Clivus Multrum -käymäläjärjestelmän, joka koostuu kymmenestä kompostointiyksiköstä. Clivus ei ainoastaan säästä rahaa, mutta se myös kerää ja kierrättää ravinteita ihmisen käymäläjätteistä ja käyttää ainoastaan minimaalisen määrän vettä huuhteluun.

Eko-käymälässä käy yli ½ miljoonaa asioijaa vuodessa.  Eko - laitoksen 15 vaahtohuuhtelu- käymälää kuluttavat ainoastaan 2 dl vettä/käyttökerta, jolloin säästyy yli miljoona litraa vettä vuosittain, verrattuna tavanomaisiin kaksoishuuhtelu -wc:hin (6/3 L/huuhtelukerta).


DANO-projekti

Melonta Keski-Ruotsissa Taalainmaalla ja Nordmarkenissa, missä on runsaasti järviä ja jokia, on hieno kokemus, joka houkuttelee monia matkailijoita sekä Ruotsista että ulkomailta.

Puhtaanapito leirintäalueiden ympäristöissä oli suuri haaste, koska olemassa olleet tilat eivät selviytyneet suurista kävijämääristä, jotka taas aiheuttivat ympäristöongelmia lähialueilla.

Vuoden 2000 avajaisista lähtien on DANO-alueelle kasvanut 103 leirintäaluetta, joissa on yli 140 toiminnassa olevaa Clivus Multrum laitosta.